Wednesday, May 9, 2007

Ягоди



Вчера една колежка ме изненанда много приятно като донесе от първите им за тази година ягоди – собствено производство. Бяха ароматни и сладки и ме накараха да си припомня няколко рецепти с ягоди, две от които ще споделя тук.
Първата рецепта, която предлагам е един много свеж и лек десерт, който съдържа основно ягоди, сметана и червен ром (моето предпочитание е ром „Атлантик”) и заради месеца, в който се консумира най-често с пресни плодове съм го нарекла „Юнско изкушение”.
За приготвянето на десерта за 4-5 човека са ни необходими следните продукти: около килограм ягоди, приблизително 300 г сметана (аз ползвам обикновена суха сметана за разбиване), 100 г пудра захар и съставката, без която този десерт би бил малко скучна класика в жанра, а именно около 70 мл ром. Тук искам да вметна, че посочените мерки са повече от относителни и е кажи-речи въпрос на вкус, но все пак това са пропорциите, които ползвам аз. И така стигнахме до самото приготвяне: ягодите се наръсват със захарта и с рома, след това се сипват в сладоледени чаши или купички и се оставят в хладилника да попият добре добавените съставки. Изчакваме час-два и ги изваждаме, за да добавим разбитата сметана. Може да се украси с парченца ягоди, череши или вишни. Препоръчително е десертът да се държи в хладилник до неговото сервиране.
Второто ми предложение е т. нар. „Ягодово боле”. За него ни трябват към 700 г ягоди, 700 мл добре охладено бяло вино, бутилка също добре охладено шампанско, 100 мл ром (коняк или уиски), сироп, приготвен от 100 мл вода и 50 г захар и по желание сок от 1 лимон.
В подходящ съд поставяме предварително измитите ягоди и ги заливаме с рома (коняк или уиски), оставяме ги в хладилник и забравяме за тях в следващите 3-4 часа. ;)
След това ги пресипваме в купа за боле или друга подобна и добавяме останалите продукти в следната последователност - първо захарният сироп, сокът от лимона и на финала сипваме виното и шампанското. Разбъркваме хубаво и внимателно.

Наздраве и приятен апетит!

No comments: