Thursday, July 26, 2007

Средиземноморски вкус

Вчера една приятелка ме изненада с една много интригуваща придобивка, за която бързам да се похваля тук. Става въпрос за едно цветно и компактно книжле, което съдържа 20-те най-добри рецепти на Средиземноморието. Автор на книгата е Вефа Алексиаду, за която мога да кажа, че е един от най-известните кулинари в Гърция. Изданието е на гръцки език и в него освен указанията за рецепите могат да се видят и стилни и примамливи фотографии на готовите ястия и десерти. Веднага я разгледах много подробно и прецених, че всяко едно от предложенията заслужава да се опита, а и кулинарът в семейството направи предоволен оглед на снимките, което е много обещаващо за нашето лятно меню ;)
За тези, които си падат по леката и несравнимо вкусна кухня на Средиземноморието е следващата рецепта:

Риба плакия

Време, необходимо за приготвяне на ястието: 1 час

Продукти за 4-5 порции:

1 ½ кг дребна риба (напр. сардини, цаца и т.н.)
1 купичка зехтин
4 големи глави кромид лук
6 скилидки чесън
1 купичка ситно нарязан магданоз
Подправки: сол, пипер, малко риган
2 лъжици смлени домати (пюре от домати)
1 лъжица кетчуп
¼ купичка бяло вино или рибен бульон или просто вода
2 големи, узрели домата
1 лимон (нарязан на ситни парченца)

Приготвяне: Измиваме рибата и я изчистваме – отстраняваме главите и гръбначната кост (моя бележка: ако напр. рибата, която се използва е цаца няма смисъл от последното). Изплакваме я повторно и я оставяме в гевгир, за да може да се изцеди хубаво. Сипваме зехтина в тенджерка и го оставяме на силен огън, а когато се загрее достатъчно – добавяме нарязания лук и чесън. Разбъркваме и запържваме леко. След това ги махаме от огъня и слагаме магданоза, солта, пипера, пюрето и кетчупа. Заливаме с виното (рибения бульон или водата). В една тавичка разстиламе част от приготвената смес с лук и нареждаме отгоре рибата. Заливаме с останалата част от сместа, слагаме нарязания лимон вътре и върху приготвеното ястие. Покриваме с нарязани домати, поръсваме със сол, пипер и малко риган. Заливаме с малко зехтин и печем във фурната на 200 градуса, около 1 час. Сервира се веднага.

Рецептата не звучи непознато, аз лично много пъти съм похапвала риба, приготвена по подобен начин, но с удоволствие ще опитам и този вариант!
Сега съм нацелила една яхния с риба – пак от същата книжка – ще споделя впечатления като я пробвам.

п.с. Таня, благодаря ти още веднъж за изненадващия подарък!
Като се върнеш от Санта Северина ще обменим опит със средиземноморски вкуснотии.



:)

2 comments:

Боби Димитров said...

Нещо подобно:
http://bobydimitrov.com/food/54/riba-plakiq

Има и снимка :) Добър апетит!

Моника Георгиева said...

Мдаа, изглежда доста апетитно твоята плакийка! Ще я пробвам и нея, ама без маслините ...
Ама ти си постнал цяла готварска книга, досега не се бях задълбочавала толкова в архивите ти.